Vuoden päätös – uuden treenikauden alku

Vuoden viimeinen kisani oli Australiassa 4. Syyskuuta. Tämän jälkeen laskeuduin lomailun kautta vuoden loppuun kestävälle off-seasonille, jota varsin malttamattomana odotan jo loppuvaksi.

Mielenkiintoista ja opettavaista oli huomata tänä vuonna kisakauden jälkeinen harhaileva olotila. Ominaisuuksiltani olen sellainen, että asetan asiassa kuin asiassa pitkän aikavälin tavoitteen ja työskentelen tinkimättömästi niitä kohden. Tänä vuonna triathlonin saralla se nippua kotimaan kisoja ja kahta ensimmäistä ulkomaan kisaa, joista varsinkin Australian kisaa varten tunnelataus oli ennenkokematon. Takaisin tullessa, oli höllennettävä johdonmukaisen tekemisen otetta – ja kappas, treenikalenteri tyhjä, kisakalenteri tyhjä, kroppa vailla uudenlaista tekemistä ja varsinkin mielelle kaipasin jotain totutusta poikkeavaa ärsykettä. Suuri vapaus ja mahdollisuus, mutta olotila oli melkoisen tyhjä.

Lähdin hakemaan uusia vivahteita joogasta. Tuntui hyvältä päästä kiinni rauhalliseen ja varsin lempeään tekemiseen. Olen mielestäni onnistunut kiitettävästi kaikkien elämän osa-alueiden yhdistämisessä; työ, treeni ja vapaa-aika. Tästä huolimatta, vaikken koe että olisin laiminlyönyt näistä mitään, nautin erilailla myös lisääntyneestä vapaa-ajasta. Se mahdollisti rauhalliset työmatkakävelyt, saatoin jopa eksyä kaupungille kahville työpäivän jälkeen, mihin minulla ei aikaisemmin ollut mielenkiintoa. Halusin rikkoa kaavaa. Toisaalta ei ollut tarvetta miettiä aamusta miten pakkaan aamutreenitavarat, työvaatteet ja iltatreenitavarat mukaan. Jätin sykemittarin muutaman kuukauden tauolle, enkä analysoinut lenkkien dataa. Menin ihan fiilispohjalta – aivan kuten triathlonin parissa kaksi ensimmäistä vuotta tapasin tehdä. Elämä oli aika mutkatonta ja se teki mielelle hyvää. Välillä jopa mietin, että mitä tapahtuisi, jos mukautuisin tähän malliin niin, etten enää välittäisi kisata seuraavana kesänä. Annoin sillekin ajatukselle mahdollisuuden, sillä elämä kulkee vuosi vuodelta eteenpäin ja kaikelle on oma aikansa ja paikkansa.

Mutta niin kävi, että muutaman kuukauden rauhallisen tekemisen jälkeen aloin tuntea tarvetta johonkin johdonmukaisempaan. Vapaa-ajan paljous alkoi tylsistyttää ja kaipasin sisältöä. Aloin keskittyä uintitekniikkaan joogan ja salitreenin ohella. Selailin seuraavan vuoden kisoja, otin kellon mukaan treeneihin ja mietin mahdollisuuksia kevään treenileiristä jossain lämpimässä. Löin lukkoon seuraavan kesän kisoja, keskustelin valmentajien kanssa treenikauden rungosta, aloin olla nälkäinen kroppaa väsyttäviin treeneihin. Ja kaikki tämä tapahtui sisältäpäin, ilman ulkoisia paineita tehdä mitään tietyllä tapaa. Intohimo alkoi taas lyödä kipinää. Ja se tuntui lämpimältä ja hyvältä.

Off-season -malleja on erilaisia. Monet jatkavat samaa treenitahtia läpi talven, itse koin tänä vuonna hyväksi ottaa hieman etäisyyttä. Se, että tipahtaa pois totustusta rutiinista hetkeksi, osoitaa monesti asian tärkeyden. Tapauksessani se myös osoitti, miten hyvin olen saanut treeniaikatauluni yhdistettyä muuhun elämään, koska koin sen energisoivan vaikutuksen puuttuvan. Ennenkaikkea pieni tauko sai havittelemaan suurempia kokemuksia, ja ensi kesänä aijon osallistua ensimmäiseen täydenmatkan kisaan.

Kiitos vuodesta 2016 kaikille inspiraation lähteille, tukijoille, ystäville ja mukava olleille. Jokaisella on ollut oma tärkeä roolinsa. Hyvää uutta vuotta!

 

 

2 thoughts on “Vuoden päätös – uuden treenikauden alku

  1. Nina Hurula says:

    Täällä oli ihan samanlaiset tuntemukset myös syksystä ja loppuvuodesta! Tuli aika pitkä tauko pidettyä ns. oikeesta treenistä, mutta onneks kaipuu säännölliseen tekemiseen alko polttelemaan ja siitä ties että myös henkinen palautuminen viime kesästä oli tehty.

    Ja ensi kauden suunnitelmat kuulostaa hyvältä, tsemiä treeneihin 😊

    • Anni Simola says:

      Hienoa kuulla Nina, että sulta löytyi polte samaan tapaan levon kautta. Mitä suunnitelmia ensi kaudelle, joko täysmatkaa? Jos treenileiri kelpaisi, niin maaliskuun vikalla viikolla oon menossa Mallorcalle. Lähdetkö mukaan? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *