Kauden pääkilpailuun on aikaa seitsemän kuukautta ja kahdeksan päivää. Helsingin tammikuisesta harmaasta säästä huolimatta treenaaminen maistuu taas todella hyvältä. Treenikalenteri leireineen alkaa saamaan muotonsa valmentajien tarkassa käsittelyssä. Tammikuun ensimmäisen viikon ajan tuntui hieman vaikealta päästä kahden treenin päivärytmiin, mutta jo toisella viikolla meno alkoi maistua ja sain palautettua keskittymisen tekemiseen. Rytmiin pääsemisestä kuuluu kiitos nipulle aamutreenikavereita, joista löytyy joka aamulle seuraa altaaseen tai pimeille Helsingin kaduille!
Kauden ensimmäisen blokin teemana on testaus, peruskunnon vahvistaminen (testitulosten pohjalta määritellyin rasitustasoin), tukilihaksiston kehittäminen ja ennen kaikkea uintitekniikan hiominen. Treenimäärän on tarkoitus olla noin 15 tuntia viikossa, joista suurin osa ajasta tehdään hommia PK1 ja PK2 tasoilla. Kerran tai kaksi viikossa kroppaa kiusataan kuitenkin veto- tai vauhtikestävyysharjoitteella ja puhtaalla voimaharjoitteella.
Talvi on loppukesästä kilpailevalle kulta-aikaa luoda perusta kovalle harjoittelulle kesällä. Tukilihaksiston ja peruskunnon treenaaminen ovat välttämätön edellytys, jos mielii takoa kesällä kovia yli 20 tunnin treeniviikkoja ja säilyä ehjänä ja terveenä lähtöviivalle asti. Peruskuntokauden sudenkuoppahan on tunnetusti matalien tehojen ylläpitämisen vaikeus. Energiaa riittää ylimenokauden jälkeen ja sen kanavoiminen tekniikan hiomiseen vadittavaan keskittymiseen on vaikeaa. Tähän auttaa ainakin itselläni selkeän ohjelman rakentaminen ja teknisten tavoitteiden asettaminen. Itse olen tällä hetkellä suunnattoman kiitollinen tilanteestani, jossa saan rakentaa ohjelmaani yhteistyössä huippuosaajien kanssa. Tämä antaa tilaa harjoitteisiin keskittymiselle, sen sijaan että joutuisi epäilemään niiden sisällön tai harjoituskokonaisuuden mielekkyyttä.
Tehokkaan tukilihaksiston ja lajiteknisen harjoittelun perustana toimii tietous oman kehon toiminnasta ja sen heikoista kohdista. Tulosten saavuttamiseksi on tärkeää ymmärtää missä kohdassa kroppa “pettää” ja löytää keinot parantaa näitä osa-alueita. Jokaisella treenaajalla tasosta riippumatta tekniikan ja peruskunnon kehittymisen tulisi näkyä vauhtina, alentuneena rasituksena ja parempana kestävyytenä, joten testaa, hanki luotettavaa tietoa, löydä kehityskohteet, aseta tavoitteet, keskity tekemiseen, keskity tekemiseen, keskity tekemiseen, testaa uudestaan, hämmästy ja paino volyyminappia.
Huolellisen peruskuntokauden päätteeksi aiomme painaa volyyminappia treenileirin muodossa ja ottaa varaslähdön kesään, mutta näihin aiheisiin palataan myöhemmin. Sitä odotellessa, nauttikaa hitaista treeneistä!
-Mikko-